Spracovanie kávy

Káva, obľúbený nápoj miliónov ľudí po celom svete, prechádza komplexným procesom spracovania od času, zberu, až po chvíľu, keď sa zrná dostanú do šálky. Existuje niekoľko rôznych spôsobov spracovania kávy, z ktorých každý prináša unikátne vlastnosti a chuťové nuansy. Medzi najznámejšie metódy patria naturálne spracovanie, washed spracovanie a honey spracovanie.

Naturálne Spracovanie:

Naturálne spracovanie, tiež známe ako suché spracovanie, je tradičnou metódou hlavne v krajinách kde je nedostatok vody (Brazília, Ethiopia .... ), pri ktorej sa plody kávovníka - čerešne sušia v celku. Plody sa najprv otrhnú z kávovníka, potom sa rozprestierajú na betónové plochy alebo na africké postele. Po úplnom vysušení sa odstráni dužina a získajú sa zrná kávy. Tento proces dodáva káve často intenzívne ovocné a sladké tóny, vďaka interakcii s dužinou.

Washed Spracovanie:

Washed alebo mokré spracovanie je metóda, pri ktorej sa najprv, ešte pred sušením, odstráni vonkajší obal a dužina. Plody sa najprv otrhnú a potom sa premyjú alebo vyšúpu, aby sa oddelili zrná od dužiny. Následne sa zrná fermentujú, čo pomáha odstrániť zvyšky dužiny. Po tomto procese sa kávové zrná oplachujú a sušia. Washed spracovanie dáva káve jasnejšiu kyslosť a jemnejšie telo v porovnaní s naturálnym spracovaním.

Honey Spracovanie:

Honey je kombináciou naturálneho a washed spracovania. Po otrhnutí plodov sa odstráni len vonkajší obal a časť duťiny pričom sa zachováva niekoľko vrstiev sladkej hmoty okolo zŕn. Táto vrstva pripomína med, odtiaľ názov. Zrná potom prechádzajú fermentáciou a sušením. Honey spracovanie pridáva káve bohatú sladkosť a plnšie telo, často sprevádzané tónmi medu a ovocia.

Experimentálne Spracovania:

S rozvojom kávovej kultúry sa stále viac pestuje záujem o experimentálne spôsoby spracovania kávy. Tieto metódy môžu zahŕňať rôzne kombinácie suchého a mokrého spracovania, rôzne druhy fermentácie, macerácie a infúzie. Experimentálne spracovania majú za cieľ objavovať nové chuťové profily a inovovať v oblasti kávového spracovania.

Celkovo je spracovanie kávy kľúčovým faktorom ovplyvňujúcim jej chuť a charakter. Od tradícií naturálneho spracovania po moderné experimentálne techniky, každý spôsob prispieva k pestrosti a bohatstvu sveta kávy. Nezávisle od preferencií, milovníci kávy môžu oceniť rôznorodosť, ktorú tieto metódy spracovania ponúkajú.

Odporúčané produkty4