Niečo málo o káve z Ethiopie

Etiópia je rodiskom kávovníka. Táto krajina dnes patrí k najväčším producentom kávy v Afrike a kávový biznis zamestnáva až 15 miliónov ľudí. Podiel etiópskej kávy na celosvetovom trhu je 5 % a na svete sú na piatom mieste v množstve vypestovanej kávy.

V Etiópii sa pestujú hlavne divoké odrody Arabiky. Farmy tu vlastnia rôzni mikro farmári, ktorí majú malé farmičky, takzvané nano-loty. Pozbierané čerešne predávajú spracovateľským staniciam, ktoré čerešne spracujú a s kávou obchodujú ďalej. Práve preto sú pri týchto kávach farmári neznámi. Mnohokrát si farmári vytvoria vlastné družstvá (spravidla od 200 do 3000 členov), ktoré si vybudujú vlastnú spracovateľskú stanicu, na ktorej chod prispieva každý člen určitým percentom zo svojho obratu.

Telo kávy je stredne silné. Káva očarí hneď na začiatku neuveriteľne krásnou arómou kvetín. V chuti nájdeme pestrú paletu ovocných tónov, orieškov aj čokolády. Kvetinová aróma sa prenáša aj do chuti nápoja. Dochuť je sladká, mierne ovocná, s tónmi horkej čokolády. Táto kávička je veľmi dobrá na alternatívnu prípravu kávy ale taktiež aj na espresso

Kávu z Etiópie si môžete vychutnať aj v našej kaviarni a takktiež si ju viete objednať aj z našeho e-shopu

Odporúčané produkty2